Recensioner - western dvd, westernridning och westernträning.

Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How har sålts över hela världen! Bob Mayhews western dvd är ett tidlöst utbildnings-program på dvd i westernridning och hur man tränar en westernhäst men metoderna fungerar för alla riddiscipliner! Läs vad världens mest kända hästsporttidningar samt hästtränare skriver om detta utbildningsprogram i westernträning.

Westernryttare över hela världen har mångfaldigt uttryckt sina uppskattningar för Bob Mayhews pedagogiska westernträning i westernridning.

Här är en samanställning på några av de omdömen programmet fått genom åren.

Bob Mayhew visar i sin video många nyttiga och grundläggande övningar. Han inleder med att visa hur man får hästen att gå undan för tryck genom hantering från marken som underlättar kommunikationen mellan häst och ryttare vid ridning. Bob poängterar vikten av att uppmärksamma hästens försök att vara till viljes.

Att vid minsta lilla försök svara med att ge beröm genom eftergift. Han arbetar mycket lugnt och konsekvent vilket ger avslappnade och harmoniska hästar. Videon är enkel att följa och lätt att förstå genom ett bra upplägg av bilder samt rak och tydlig fakta. Han talar om det väsentliga utan onödiga utsvävningar.

Han är noggrann och följer i stort sett alla led i utbildningen av unghästen. Bobs video är bra så tillvida att den vänder sig både till den som provat på och vill komma vidare samt till den som inte har några tidigare erfarenheter.

Den fungerar utmärkt som inkörningsport för nya ryttare inom westernridningen, oavsett typ av häst. Bob Mayhews metoder och tillvägagångssätt är något för varje ryttare att eftersträva och ta efter.

Anna Löf

Äntligen finns det en video som tillgodoser de flesta ryttares behov av såväl insikt som ren instruktion. Bob Mayhew har en sällsynt god förmåga att förklara så att man förstår. Han får det svåra att bli enkelt. Mjukheten är en röd tråd genom all undervisning Bob gör, kärleken till hästen präglar hela videon.

Filmen handlar om något så ovanligt som utbildning av en helt grön häst. Bob visar hur man skall göra för att få en lydig häst som mjukt och villigt svarar på tygeltag. Inspelningen är gjord i England hemma hos Bob Mayhew, men rösten är pålagd i studio så det är mycket lätt att höra vad han säger. Bob talar också mycket lättförståelig engelska, plus att han hela tiden tydligt demonstrerar vad han menar. Han börjar med en fölunge och visar några enkla men geniala övningar att grundlägga utbildningen med och fortsätter successivt framtill första sadlingen och uppsittningen. Följer man hans råd blir inridningen av den unga hästen inte några problem. Alla som vill lära sig rida mjukt och säkert, unna er denna video.

Det är väl investerade pengar. Ni får också ut mer av en clinic efter att ha sett denna film. Videon vänder sig inte direkt till någon speciell grupp.

Bob Mayhew är westernryttare, men i filmen visar han hur man lägger grunden till en extremt mjukt och välutbildad häst. Utifrån detta är det sedan bara att välja vad man vill med sin häst. Det kan inte annat än att bli ett strålande resultat om du bygger vidare på denna förnämliga grundutbildning du får ta del av i filmen.


Lisen Persson Hästfynd (Hästfocus)

 

Sevärt

En bra instruktionsvideo om westernridningens grunder som även kan intressera den mest inbitna dressyrryttaren. Videon innehåller många bra knep som även kan användas inom ”klassisk” ridning. Lätt att förstå trots att den inte är på svenska.

HästJournalen

Bob Mayhew - videoinstruktion

Då det ju faktiskt bara finns ett litet fåtal ridskolor som erbjuder westernundervisning, finns det bara två andra alternativ att använda sig av, två alternativ som går mycket bra att kombinera: instruktionsvideor och clinics på hemorten.

Fackspråk
I Sverige har man sedan många, många år, haft engelska språket som obligatoriskt ämne. Vi har dessutom matats med engelska dagligen via odubbad TV med otaliga filmer på originalspråk att man är förvånad över hur många det faktiskt är, som trots detta känner stor osäkerhet inför språket och säger att dom inte ”kan prata engelska”. Att vara westernintresserad och "inte kunna engelska" är en nackdel. Men vad de flesta inte inser är, att "engelskan" som är svår består av ett hundratal glosor som återkommer om och om igen. Har man väl lärt sig dessa ord så öppnar sig plötsligt en ny värld av kunskap. En av de absolut bästa källorna jag sett på länge är Bob Mayhews utbildningsvideo. Därtill talas på denna video en enkel, lättförståelig engelska, som gott kan tas som vidare utbildning i facktermerna. Bobs språk får inte vara skälet till att man ratar denna video. Trots att jag rider på ganska hög nivå, och har hållit på länge, anser jag att denna video innehåller otroligt mycket information - även för den som har hållit på länge.

Fördelen med video

Video består ju av rörliga bilder som man kan titta på om och om igen för att studera hästens, eller Bobs, beteende i olika situationer. Videon som helhet är så späckad med information att den måste varit noggrant planerad. Första intrycket var att den var ytlig, men vid närmare studier visade den sig innehålla detaljer som jag först på senare år fått ta del av genom clinics med mästare. Dessa detaljer tar Bob upp som självklarheter. Genom att bilderna illustrerar språket, skall även den "som inte kan engelska" ha nytta av bandet och kunna få nyttig information därur. För den som redan rider och tävlar i western, kan det vara ett lämpligt sätt att lära känna Bob Mayhew, domaren, som ju faktiskt kommer hit regelbundet och dömer. Han talar tydligt om i videon vad han värdesätter och detta är givetvis saker han lägger tyngdpunkt vid, även vid bedömning av horsemanship eller pleasure- och trailklasser.

Svårigheten med video
Det besvärliga med video kontra en bok t ex är att boken oftast kan struktureras betydligt lättare. Videon måste man se på om och om igen för att få med de små detaljerna, man måste spola ibland och hitta de speciella ställena, medan man kan slå i en bok. Jag tycker dock att Bob har lyckats över förväntan med att strukturera denna video. Han börjar med unghästens markarbete i roundpen, går vidare till uppsittning och de första ridturerna och fortsätter till banan och hans mjuka sätt att leka fram rörelserna - ett i taget, långsamt och fint, utan att gå vidare förrän allt sitter i skritt.

Basics
Alla nybörjare inom western börjar från början. Vi har ett stort antal tränare som är ute och tränar grupp efter grupp med rena blåbär. Ryttare som visst kan sitta kvar på sina hästar i dundrande galopp i skogen, men som inte kan ställa hästen och få den att gå undan för en skänkel på banan. Hela westernridningen - även reiningen och cuttingen och andra avancerade grenar - består av de små delarna kombinerade till serier. En halt, en galoppfattning, en bakdelsvändning. Allt är små delar av basics som vävs tillsammans till en enda rörelser som flyter. Om därför inte basrörelserna och lydnaden fungerar på det allra lägsta stadiet, hur skall man kunna förvänta sig att det fungerar på en högre nivå? Att studera Bob Mayhews video och sedan gå ut och göra om det, kan vara en utmaning även för svenska mästare. Och en rolig sådan. Inte mycket är inte med på videon - det gäller bara att titta noggrant.

Betyg
Mitt betyg på denna film är därför 4 stjärnor av 5 möjliga. Den sista stjärnan är för språket....det KUNDE varit svensktextat. Tyvärr skrämmer säkert engelskan (hur vacker den än må vara) bort en del och kan man inte språket ganska bra, eller är motiverad att lära sig under resans gång, finns risken att man helt enkelt missar en hel del nyttig information. Men som helhet är videon en pärla - även för den som tror sig redan fullärd.

Gun-Britt Blomdahl Nya westernhästen

USA (Western Horsman, American Quarterhorse, Cowboys and Indians, Horse & Rider, Paint Horse Journal, AQHA judge Pete Bowling, NRHA judge Jody Brainard)

Sverige (Hästfocus, Hästjournalen, Anna Löf, Gun-Britt Blomdahl Nya westernhästen)

Danmark (Ridehesten, Western Riders Express)

Norge (Ridehesten)

Finland (Hippos, Ratsastus)

Tyskland(Western Horsemanship Magazine)

Storbritannien (AQHA UK, Western Equestrian Society)

Australien (The Australian Quarter Horse & Western Breeds Magazine)

Estland (Esti EQUUS)

Nederländerna (Bit Hoefslag)

Schweiz (Western News)