I westernridning tränas flygande galoppombyten!

En westernhäst som skall genomföra ett avancerat tävlingsmoment som Western Riding, innehållande ett antal galoppombyten, måste vara grundligt förberedd och välriden då tävlingsmomentet i regel genomförs på en hand, det vill säga att westernryttaren måste kunna klara av att rida hela western riding programmet med enhandsfattning av tyglarna.

I detta avsnitt visar Bob Mayhew steg för steg vad westernryttaren behöver göra för att lära hästen flygande galoppombyte - flying lead change. Träningen sker i skritt och visas i slowmotion för att tydliggöra vilka olika rörelser westernhästen utför innan den kan byta galopp. I skritträningen skall hästen med lätthet kunna utföra de förberedande rörelserna till galoppombyte och detta är en del av Bob Mayhews horesmanship-träning, "the horse will tell you when he is ready".

I en av three snake trail-övningarna, se Böjövningar, lärde Bob Mayhew den unga quarterhästen att flytta bakdelen vilket var en förberedande övning för sluta och galoppfattning. Voltarbete med bogförflyttning var en annan övning som förberedde westernhästen för de svårare momenten. Innan westernryttaren kan påbörja träningen med galoppombyte måste westernhästen förstå och kännas bekväm i de grundläggande ridmomenten.

Därför är det mycket viktigt att westernhästen är vältränad för att mjukt kunna utföra galoppombyten i tävlingssammanhang. Westernryttarens position i sadeln måste vara korrekt vid ett galoppombyte. Sitter westernryttaren fel kan problem uppstå och westernhästen går i fel galopp. Flygande galoppombyten är förknippat med andra rörelser som måste samspela perfekt.

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas både fel och korrigering och ryttaren blir pedagogiskt upplyst om hur viktigt det förberedande arbetet är. Beställ DVD:n här!