Använd horsemanship vid träning av stopp och ryggning.

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas det på ett mycket pedagogiskt sätt hur en korrekt position underlättar det för westernhästen att göra rätt vid ryggning och hur det felaktiga sättet strider mot tänket kring horsemanship.Vid stopp och ryggning är därför rätt position i sadeln extra viktigt.

I Bob Mayhews westernträning ingår det att lära hästen stanna med och utan tygeltag.

Westernhästen har nu kommit lite längre i sin utbildning och känner väl till innebörden av westernryttarens vikthjälper och skänklar samt stoppkommandot woah, men det är viktigt att den även lär sig att stanna med hjälp av ett direkt tygeltag vilket är vanligt förekommande inom westernridning.

Vid ett stopp med tygeltag kramar westernryttaren tyglarna, sätter sig djupare i sadeln och lägger vikt i hälarna och säger stoppkommandet woah. Det får inte vara ett häftigt ryck bakåt. Tygeltaget skall vara mjukt.

Förr eller senare uppstår en situation där westernryttaren blir tvungen att ta något mer i tyglarna och det får inte komma som en obehaglig överraskning för hästen.

Bob Mayhew är mycket noga med att poängtera att den unga westernhästen skall få uppleva träningen positiv i alla skeden och byggar vidare på tidigare övningar där horsemanship ingår i westernträningen, från marken och från sadeln.

I samband med stoppet är det bra att den unga westernhästen får ta ett par steg bakåt. Det understryker stoppet i inlärningsskedet och ger signal till hästen att ge efter i nacken och inte hänga sig på bettet. Det dröjer inte länge förrän stoppet och tygeltaget sker parallellt. När hästen får lära sig övningen den mjuka vägen svarar den ofta snabbt och villigt på kommandot.

Övningen har ett tydligt budskap till westernryttaren - "hästar backar med benen och inte med tänderna!"

Website provided by Visuell Kommunikation