Inom western ridning är det vanligt med gångarten jog.

I avsnittet med jogg är det den treåriga palominon, en quarterhäst, som utför en fin jog med Bob Mayhew i sadeln. Joggen är en bekväm tvåtaktig gångart inom westernridning där westernhästen engagerar sin bakdel, trampar mer inunder sig och kan bära sig i en långsam trav. Det är viktigt att western-hästen är utbildad i att utföra en korrekt jog om westernryttaren har för avsikt att tävla i klasser som Western Pleasure och Western Horsemanship.

Förarbetet till jogg görs i skritt och återigen är det Böjövningarna som ligger till grund. I avsnittet Voltarbete arbetar Bob Mayhew den unga westernhästen i skritt på en cirkel där han tar och ger hela tiden för att få hästen lösgjord och eftergiven. Tygeltagen är mjuka och hästen behåller sin form på långa tyglar.

För att uppnå joggen är det viktigt att träna westernhästen med eftergift. Arbetet med att ta och ge i tyglarna, samtidigt som ryttaren använder skänklarna, är en tidskrävande övning inom westernträning och westernryttaren måste ha tålamod.

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How beskrivs det tydligt hur man uppnår joggen. Många westernryttare tycker att det är svårt att få westernhästen att gå i jogg och begår fel.

I westerndvdn visar Bob Mayhew några vanliga fel som westernryttaren gör och hur man kan korrigera felen.

Website provided by Visuell Kommunikation