I western-ridning tränas westernhästen att utföra en sidepass.

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas det hur westernryttaren skall träna westernhästen till att utföra en side pass. I tävlingsklasser som Trail är det nödvändigt för western-ryttaren att kunna göra en eller flera sidepass. Hur ryttaren sitter i sadeln - positionen i sadeln - är därför viktig när det gäller att utföra en korrekt sidepass.

Sidepass är en betydelsefull del i basövningarna, där westernhästen tränas att flytta sig undan skänkelns tryck. Hästen tvärar rakt åt sidan.

En westernryttare som är noggrann med att träna sidepass får en häst som lydigt och snabbt flyttar sig undan trycket. Skänklarna kan placeras både vid sadelgjorden och längre bakom sadelgjorden, tyglarna hjälper till att balansera hästens huvud och framdel, efter behov för att utföra en rätt sidepass.

Många westernhästar som är tränade enligt principerna för horsemanship, svarar villigt så snart den känner att westernryttaren förändrar sin viktfördelning i westernsadeln och behöver inte utsättas för tryck från skänklarna även om det handlar om ett milt tryck.

En sidepass är också användbar när ryttaren behöver korrigera en häst i en problemsituation, inte minst när det gäller Trail och vid uteritter.

I Bob Mayhews westerndvd visas i detta avsnitt också några vanliga fel som westernryttaren gör i en sidepass.

Website provided by Visuell Kommunikation