Westernridning är en populär ridgren och många vill lära sig rida western.

Bob Mayhews DVD innehåller många övningar i westernridning och som förbereder westernhästen för de avancerade momenten som förekommer i Western Riding, Reining, Western Pleasure, Trail, Western Horsemanship för att nämna några tävlingsklasser som förekommer inom westernridning. En svensk westerndvd som är unik i sitt slag och som passar alla slags ryttare, vare sig man tränar westernridning eller rider engelskt, ja, oavsett riddisciplin!

Mer om westernridning!
Nedan kan du läsa mer om Westernridning samt se på några videoklipp från westerntävlingar. Om du är helt nybörjare när du läser detta kan det vara bra att veta lite om vad de olika tävlingsgrenarna går ut på som visas på videoklippen. Före varje videoklipp finns det därför en kort presentation.

Använd de blå länkarna för att snabbt förflytta dig mellan videoklippen. Använd skrollen till höger för att komma uppåt på sidan.

Trail
Reining
Polebending

Western Riding

Working Cowhorse

Westernridning eller "Western Riding" är en ridstil som många förknippar med gamla westernfilmer. Att rida western betyder också uteritter i bekväma westernsadlar, så kallade "trailriding". Westernridning hör också ihop med bilden av kofösande cowboys. Kor, kläder, ridutrustning i westernstil är bara några saker som ingår i begreppet western ridning, det är en komplett livsstil för många människor.

Det finns både ras och tävlingsorganisationer i Sverige. SQHA (Swedish Quarter Horse Association, SPHA (Swedish Paint Horse Association) SRHA (Swedish Reining Horse Association, WRAS (Western Riders Association). NSBA National Snafflebit Association. Western Sverige är en samlande organisation där alla ras och tävlingsorganisationer finns representerade.

Dagens westernridning i USA är fortfarande ett seriöst arbete i samband med kouppfödning där boskapen drivs över enorma arealer för att beta, övervakade av professionella boskapsskötare till häst. Westernhästen, eller skall man kanske i det här fallet kalla den för ranchhäst, är fortfarande en absolut nödvändig och pålitlig arbetskamrat till kofösaren och en utbildad ranchhäst är mycket värdefull och dyr.

Inom westernridning har det utvecklats en mängd tävlingsgrenar och många känner till begreppet rodeo som uppstod i USA i mitten på 1800-talet. Kor, hästar, uppvisningar, och marknader var ett stort folknöje bland invandrande nybyggare i det unga USA och olika jippon och lekar omvandlades till tävlingsgrenar.

Förutom hästkapplöpning växte det fram olika grenar som kom att till att återspegla många av de moment som ranchhästen utförde. Ranchhästens olika egenskaper förfinades genom noggranna avelsprogram och med åren växte det fram en mångsidig westernhäst som både blev specialiserad inom sin gren och/eller kunna genomföra olika grenar.

Fortfarande är uteritter, trailritter och trailriding, mycket populära med westernridning som tema och där fokus ligger på upplevelsekänsla. Många stadsmänniskor söker sig varje år till de många gästrancher som finns i USA där man får delta i ranchens dagliga arbete med att fösa kor samt göra långa och härliga trailritter i en fantastisk natur.

En av dessa rancher finns i Kalifornien i USA, belägen högt upp i Sierra Nevada-bergen, i närheten av den lilla orten Bridgeport. Där finns gästranchen Hunewill Ranch som håller hög standard på hästar, boende och aktiviteter. Kan rekommenderas när man vill rida western!

I tävlingssammanhang har man således specialiserat westernhästen och den största hästrasen inom westernridning är Amerikansk Quarterhäst. En amerikansk quarterhäst kan emellertid variera till utseende beroende på sina blodlinjer och framträdande egenskaper. En kapplöpningshäst är en muskulös, stor och ofta strömlinjeformad typ medan en reininghäst är liten, satt, smidig och besitter egenskaper som gör den bättre lämpad för sin tävlingsgren än en racingquarter.

Rasens utmärkande drag känns dock igen i alla typer, utseendemässigt och till lynnet. Quarterhästen är intensiv och redo till arbete men är samtidigt mentalt stabil och har stor förmåga att koppla av.

Andra hästraser som är vanliga inom westernridning är American Painthorse, Appaloosa samt även arabiskt fullblod men det går givetvis utmärkt att rida western med vilken ras som helst, precis som Den engelska hästen rids till med hjälp av metoder inom westernridning. Westernridning i tävlingssammanhang består av en mängd olika klasser.

Nedanstående videoklipp är några bland alla de populära tävlingsklasser som man kan uppleva eller delta i världen över. Andra tävlingsklasser som förekommer på tävlingar i westernridning är Western Pleasure och Western Horsemanship. Så kallade ko-klasser är enormt uppskattade hos åskådare och det finns flera klasser inom westernridning som inkluderar kor. Här används westernhästar som är speciellt lämpliga för att arbeta tillsammans med kor.

Trail.En av de mest spännande klasserna inom westernridning.
Trail som tävlingsgren inom westernridning är mycket populär. Westernhästen skall visa upp sin unika förmåga att ta sig över och igenom olika hinder och förtroendet mellan häst och ryttare måste vara stort. Vissa hinder kanske kan verka lite skrämmande för westernhästen, till exempel att plocka upp en stor flagga, men den får inte visa tvekan eller rädsla utan skall förlita sig på sin ryttare. Svårighetsgraden varierar, alltfrån nybörjarklasser där man rider på två händer till avancerade trailbanor där westernyttaren måste rida westernhästen på en hand genom hela banan. Alla gångarter förekommer. Här kan du läsa mer om Trail

 

Reining. En stor och mycket popular tävlingsklass inom westernridning.
Varje år hålls många reiningtävlingar runtom i världen, även i Sverige. Moderorganisationen för Reining heter National Reining Horse Association (NRHA) och finns i USA. Det finns 10 fastställda reiningmönster och det är domaren eller domarna som utser vilket mönster som gäller. Detta sker på tävlingsplatsen strax innan tävlingen skall påbörjas och samtliga ryttare i tävlingsklassen skall rida samma mönster. Mönstret består av flera svåra moment och det ekipaget som genomför dem rätt, snyggt och med fart får högst antal poäng och vinner. Det finns en mängd olika klasser inom just grenen reining men vanligast är att ryttaren rider på en hand, men tvåhandsfattning är också tillåtet under vissa omständigheter. I ett reningmönster skall hästen göra spinn åt båda håll, flygande galoppombyten, stora och små volter i galopp, slidestopp, rollback och ryggning. De flesta momenten sker i galopp och svårighetsgraden är hög. Till exempel måste det vara en markant tempoväxling mellan stor och liten volt. Här kan du läsa mer om reining övning.

Polebending. Tävlingsgren på tid inom westernridning.
Redan starten skall vara "flygande" och ryttaren galopperar snabbt rakt upp längs med en serie rakt uppställda pinnar. De är 6 till antalet och ryttaren skall smidigt runda den första och sedan galoppera i slalom mellan varje pinne, runda den nedersta och göra om slalomgaloppen igen. När westernryttaren har rundat den sista översta är det nu raksträcka och upploppet mot mål som gäller och här lägger westernhästen in en extra växel för att komma i mål så snabbt som möjligt. Ryttare och häst galopperar "flygande" i mål och saktar inte farten förrän man har passerat mållinjen. En mycket uppskattad ridgren av publiken inom westernridning. Ryttaren rider på en hand och svårighetsgraden är hög, med ständiga galoppombyten i hög hastighet. Det krävs skicklighet av westernyttaren!

Western Riding. Avancerad ridgren inom westernridning!
Western Riding är kanske den tävlingsklass där man på ett mycket påtagligt sätt kan se en samlad och kontrollerad westernhäst. En ganska svår klass med andra ord när man är på den avancerade nivån som hästen i videoklippet är. Klassen Western Riding består av ett mönster där det ingår ett antal galoppombyten. De skall ske med mjukhet, exakthet och på utmarkerade ställen på banan. Westernhästen passerar även över bom och man skall inte kunna märka någon förändring i tempot. Notera i videoklippet hur samlat, jämnt och kontrollerat quarterhästen rids av westernryttaren på en hand med "slack in the reins". Här kan du läsa mer om hur man gör ett galoppombyte.

Working Cowhorse ingår som tävlingsgren i westernridning.
Working Cowhorse är en populär tävlingsklass i koklasserna. Här visas hästens förmåga att läsa av kalven och där ryttaren rider och driver kalven i ett specifikt reiningmönster i enlighet med regelboken för en Working Cowhorseklass. Hästen har vad man kallar för "cowsense", det vill säga kokänsla - en speciell egenskap som gör den särskilt lämpad för att arbeta med kor vilket framgår av videoklippet.