Lägg grunden för en trygg ridhäst i westernridning redan hos fölet!

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How beskrivs olika situationer där man tidigt kan påbörja westernträningen genom till exempel lätta övningar med föl. Det finns många övningar som man kan ut-bilda den unga westernhästen i, innan det är dags för inridning. En del väntar med att börja att träna sin westernhäst tills den är tre eller fyra år men grunden för entrygg häst kan läggas betydligt tidigare än så.

I Bob Mayhews westerndvd visas det hur man westerntränar fölet till att vänja sig vid de signaler som sedan hör ihop med både basövningarna samt de avancerade övningarna inom westernridningen - som även kan passar andra riddiscipliner som till exempel dressyr.

Det är allmänt känt att den bästa inlärningsperioden är i de unga åren och hästar är inget undantag. Därför är det viktigt att föl, åringar och unghästar tidigt får lära sig att bli väl hanterade, kunna ledas i grimskaft och uppträda respektfullt mot människor. Träna helst fölet i sällskap av mamman så förblir fölet lugnt och avslappnat.

Välj en väl avgränsad miljö för fölet och stoet, till exempel en rundkorall eller ett ridhus där underlaget är mjukt vilket minskar risken för att fölet skadar sig och resulterar i ett obehagligt minne.

Upplevelsen skall alltid vara på fölets villkor, man leker fram övningen utan att forcera. Andra övningar som är bra att göra med fölet är att lära den stå still, till exempel låta sig borstas, kanske till och med tvättas, ledas runt i grimskaftet och umgås med människor och andra hästar på ett avslappnat sätt.

Bob vidrör fölet mycket genom att mjukt stryka den med handen eller grimskaftet över huvud, hals och rygg. Ju mer fölet vidrörs desto mer bekvämare kommer den att känna sig den dagen då det är dags att möta huvudlag, pad och sadel för första gången.

Website provided by Visuell Kommunikation