I western ridning tränas two-track och skänkelvikning!

I Bob Mayhews western dvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas övningen two-track som är en typ av skänkelvikning. Hästen är rakställd från nacke till svans och flyttas framåt på två spår därav det engelska ordet two-track. Övningen förbereder den unga westernhästen för galopp-fattning.Det är en gångbar övning inom westernträning, engelsk ridning och mängder av andra ridsporter, och utförs på olika sätt.

En helt rakställd häst kan tränas att flyttas på två spår endast några få steg åt sidan för att sedan bli ombedd att återgå till ursprungsspåret. Övningen sker i skritt, trav och galopp och är en förberedande övning inom westernträning.

Two-track är en lösgörande övning där westernhästen får lära sig att flytta bakdelen utan att tappa bogen. Westernhästen lär sig att arbeta med bakdelen och övningen gör hästen mer benägen att fatta rätt galopp.

Det är viktigt att westernryttaren förstår att inte begära en galoppfattning av den unga westernhästen förrän den har lärt sig innebörden av eftergift. Även om westernhästen är rakställd i huvud, hals, bog, rygg och bakdel är det viktigt att den också är eftergiven i nacken.

Många westernryttare får stora problem när de skall träna skänkelvikning. Positionen i sadeln tillsammans med övriga hjälper måste därför vara på rätt sätt.

I Bob Mayhews westerndv visas det på ett tydligt sätt hur westernryttaren skall utföra övningen för att nå bästa resultat.

Website provided by Visuell Kommunikation