En av de mer avancerade rörelserna i westernridning är rollback.

Rollback är en del av stoppet och många westernryttare vill utbilda westernhästen till att utföra de svårare momenten, däribland rollback. Det krävs att hästen är väl förberedd, kan fatta rätt galopp i båda varven och mjukt göra ett stopp från galopp. Både westernhäst och westernryttare bör på denna nivå ha en god utbildning i neckrening vilket innebär att ryttaren skall vara kapabel att genomföra en rollback med enhandsfattning.

En rätt tränad westernhäst skall titta i rörelseriktningen när den genomför en rollback och inte vara utåtställd i ansikte och nacke. Detta gäller oavsett om den rids på en hand eller på tvä händer. När westernryttaren förbereder sig för att göra en rollback på volten är det viktigt att kunna se voltlinjen framför sig.

Så här långt i utbildningen bör westernhästen kunna ridas med bibehållen form på volten endast med hjälp av viktfördelning och skänklar. För att få hästen att göra en rollback ger westernryttaren samma signaler som vid stoppet men tar undan yttre skänkel och lägger till inre skänkel vilket får westernhästen att genomföra en rollback och fortsätta i samma gångart, nu i motsatt riktning.

Direkt efter det att westernhästen har gjort en korrekt rollback fortsätter träningen på volten. Voltarbetet är en viktig del i rollback-träningen.

I Bob Mayhews westerndvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas de olika stegen i träningsprocessen repeterande samt i slowmotion. Bob Mayhew visar även den korrekta positionen i sadeln och vad som händer i en rollback när westernryttaren intar en felaktig position.

Website provided by Visuell Kommunikation