Inom western-ridning används ofta tempoväxling i galopp.

I detta avsnitt av Bob Mayhews western dvd The Basic Principles of Western Riding - Why and How visas övningen Tempoväxling i galopp återigen först i skritt. När western-ryttaren vill träna eller tävla i Reining med westernhästen är det viktigt att ha full kontroll på både voltstorlek och tempot. Tempoväxling skall ske genom mjuka övergångar på stora och små volter - från stor volt till liten volt och tvärtom.

Det gäller att redan från början skapa sig en uppfattning om storleken på hela arenan och därefter beräkna var man skall rida för att få runda fina cirklar, vare sig det gäller större cirklar i ett snabbt tempo eller mindre cirklar i ett långsammare tempo.

Alltför ofta blir volterna mer avlånga än runda vilket beror på att westernryttaren från början felbedömt storleken på arenan eller också har problem med att styra westernhästen jämnt i båda varven.

Westernryttaren har därför stor nytta av att ha tränat de tidigare basövningarna som genomfördes med den treåriga quarterhästen, palominon.

I snake trail-övningarna och i övningen Voltarbete med bogförflyttning grundlades rörelserna noggrant för både häst och ryttare, vilket då skedde i skritt men med sikte på att rörelserna senare skulle ske i galopp med en lättstyrd westernhäst.

Bob Mayhew inleder detta avsnitt, på en fyraårig quarterhäst, med att i skritt öka och sakta farten på samma sätt som han senare kommer att rida tempoväxling i galopp.

Även om westernhästen nu har kommit längre i träningen i westernridning får inte westernryttaren glömma bort att fortsättta med de lösgörande basövningarna.

I Bob Mayhews westerndvd får westernryttaren lära sig på ett enkelt och tydligt sätt hur man utför tempoväxling i galopp.

Website provided by Visuell Kommunikation